Hopp over navigasjon
    
Søk med mobilen
Omslagsbilde
""
Logg inn øverst til høyre, med nasjonalt lnr for å gi stjernekast
Utgitt:
2006 . - Bok . - 149 s.
Bokmål
Sjanger:
Opplysninger:
Hvor kommer kjøttkakene fra? Hvorfor spiser vi poteter til middag? Hva skjedde med frikasseen? Hva er spesielt med rakfisken? Er trøndersodden trøndersk? Hvilke er "de sju slaga"? Hvorfor spiser de saueføtter på Jæren? Er gammelosten virkelig gammel? Hvorfor kom lutefisken og fårikålen så sent til Norge? Har flatbrødet alltid vært flatt? Lager franskmennene fattigmann? Hva er dravle, gomme, suss og finker? Henry Notaker har gått gjennom hundrevis av beretninger fra hele landet, og folk forteller om bondebryllup og julemiddag, husmannskost og herregårdsmat. Dette er historien bak de norske matrettene, hvor gamle der er, hvor de kommer fra, hvordan de endrer seg. Det er historien om overgangen fra et bondesamfunn til et moderne industrisamfunn, sett fra en side som sjelden vektlegges i historiske verker.
Hylleplass:
q 394.109481 NOT
Bestill       Husk denne

(beta)Bli den første til å skrive anmeldelse

AvdelingBindPlasseringHylleNoteStatus
Hovedbibl. magasin v - hentes av ansatte FagbøkerPå hylla
Forlaget skriver om denne boka:

Norsk tradisjonsmat og matkultur

Hvor kommer kjøttkakene fra? Hvorfor spiser vi poteter til middag? Hva skjedde med frikasseen? Hva er spesielt med rakfisken? Er trøndersodden trøndersk? Hvilke er ? Hvorfor spiser de saueføtter på Jæren? Er gammelosten virkelig gammel? Hvorfor kom lutefisken og fårikålen så sent til Norge? Har flatbrødet alltid vært flatt? Lager franskmennene fattigmann? Hva er dravle, gomme, suss og finker?

Henry Notaker har gått gjennom hundrevis av beretninger fra hele landet, og folk forteller om bondebryllup og julemiddag, husmannskost og herregårdsmat. Dette er historien bak de norske matrettene, hvor gamle der er, hvor de kommer fra, hvordan de endrer seg. Det er historien om overgangen fra et bondesamfunn til et moderne industrisamfunn, sett fra en side som sjelden vektlegges i historiske verker.

Side
Del 1Mattradisjoner i Norge 
Tradisjonelt og moderne11
Den gamle forrådskulturen18
Ulikheter i kostholdet23
Matretter og måltider30
Del IIMåltider og menyer til hverdag og fest 
Måltidsordninger i bondesamfunnet35
Mat til fest i bondesamfunnet43
Bykost og herregårdsmat52
Del IIINorske matretter 
Gammelost, gomme og andre melkeretter67
Flate brød, lange brød og runde brød71
Vassgraut, rjomegraut og velling78
Mølje, kams og kumle - retter med mel og fett83
Pølser, sylte og suss - retter av hakket kjøtt88
Sodd og andre kokte kjøttretter93
Stek, biff, karbonade - stekte kjøttretter102
Sildegryn, lutefisk og bacalao - retter av fisk110
Kålrotstappe og tomatsuppe - røtter og grønt120
Sviskegrøt, syltetøy og skrubb - søte fristelser126
Goro og kransekake - små og store bakverk131
Andre matretter og tilbehør143
Matretter i et nytt årtusen147
Del VITillegg 
Noter 
Kilder og litteratur 
Bildeliste 
Geografisk register 
Register over matretter m.m. 

Fant 11 titler  Vis alle

Bordets poesi : viser og vers om mat og drikke


servert av Henry Notaker
Bok utgitt 1989
Ledig (Avd.: Hovedbibl. magasin v - hentes av ansatte - Plassering: Skjønnlitteratur BOR)
Bestill Husk denne

Fuldstændig norsk kogebog : til brug såvel i større som mindre husholdninger


av Karen Dorothea Bang (av Karen Dorothea Bang ; forord og mathistoriske kommentarer ved Henry Notaker ; praktiske råd og ett)
Bok utgitt 1991
Ledig
Ledig eksemplar er ikke til utlån. Ventetid må påberegnes ved bestilling. (Avd.: Hovedbibl. magasin v - hentes av ansatte - Plassering: Lokalsamling bevaring 641.5 BAN)
Ikke til utlån Les e-bok Husk denne

Religionsboka : religion, livssyn, etikk/Jostein Gaarder. Victor Hellern og Henry Notaker


av Jostein Gaarder
Bok utgitt 1997
Ledig (Avd.: Hovedbibl. magasin v - hentes av ansatte - Plassering: Fagbøker 290 GÅR)
Bestill Les e-bok Husk denne

Alle tiders kokebøker : med 100 historiske oppskrifter


av Henry Notaker
Bok utgitt 1989
Ledig (Avd.: Hovedbibl. magasin v - hentes av ansatte - Plassering: Fagbøker 641.509 NOT)
Bestill Husk denne

Andalucia : en reise i sol og skygge


av Henry Notaker
Bok utgitt 2003
Ledig (Avd.: Hovedbiblioteket, voksen, 2. etasje - Plassering: Reisemål 914.6 NOT)
Bestill Husk denne

Ganens makt : norsk kokekunst og matkultur gjennom tusen år


av Henry Notaker
Bok utgitt 1996
Ledig (Avd.: Hovedbibl. magasin v - hentes av ansatte - Plassering: Fagbøker 394.1 NOT)
Bestill Les e-bok Husk denne

Gastronomi : til bords med historien


av Henry Notaker
Bok utgitt 1986
Ledig (Avd.: Hovedbibl. magasin v - hentes av ansatte - Plassering: Fagbøker 641.01 NOT)
Bestill Husk denne

Mat og måltid


av Henry Notaker
Bok utgitt 2006
Ledig (Avd.: Hovedbibl. magasin v - hentes av ansatte - Plassering: Fagbøker q 394.109481 NOT)
Bestill Husk denne

Til bords med Ibsen


av Henry Notaker (oppskrifter ved Arne Brimi ; matbilder ved Bengt Wilson)
Bok utgitt 1994
Ledig (Avd.: Hovedbibl. magasin v - hentes av ansatte - Plassering: Fagbøker q 641.59481 NOT)
Bestill Les e-bok Husk denne
Vis alltid denne fanen

Bibliotekarenes bokanmeldelser - fra anbefalinger.deichman.no

Vis alltid denne fanen
  • Tips en venn om Mat og måltid
  • Del på Facebook
  • Vis Facebooks Liker-knapp
  • Del på Twitter
  • Vis QR-kode med lenke for mobil
  • Foreslå innkjøp
  • Annen visning

Huskeliste

Lista er tom