Handlingen i Sigrid Undsets debutroman er lagt til Kristiania og Nordmarka - i omgivelser som Sigrid Undset ofte benyttet i sine samtidsromaner. Marta Benneche er en moderne ung kvinne, preseterist til artium og i full post som lærerinne. I Otto Oulie og hans vakre, sterke skikkelse mener hun å finne kjærligheten. Romanen er skrevet som en dagbok, og gjennom tilbakeblikk lar Marta Oulie årene passere revy - med utgangspunkt i den fatale bekjennelsen: "Jeg har vært min mann utro."
Forlaget skriver om denne boka:
Det er 100 år siden Sigrid Undset debuterte med "Fru Marta Oulie" og 125 år siden forfatterinnen ble født. I anledning jubileene kommer nå debutromanen ut i en tekstkritisk utgave som den første av Undsets bøker.
Sigrid Undset debuterte med "Fru Marta Oulie" høsten 1907. Romanen ble lagt merke til og fikk for det meste gode anmeldelser. Dette virket stimulerende på den unge forfatterinnen, og allerede året etter utgav hun sitt neste verk. Et stort forfatterskap var i ferd med å vokse frem.
"Fru Marta Oulie" er en dagbokroman. Den skildrer kjærlighetens vanskelige kår i den moderne tid, med dens nye frihet og endrede kjønnsroller. Åpningsordene, «Jeg har været min mand utro», angir romanens handling og tema. Marta har bedratt sin mann. Nå er han blitt alvorlig syk, og gjennom dagboken forsøker hun å skrive seg gjennom angsten og skyldfølelsen.
Samlivsformer og kjønnsroller ble ivrig diskutert både i litteratur og presse i Sigrid Undsets samtid. I politikk og i sosiallovgivning sto ekteskap og skilsmisse på dagsorden, og en ny ekteskapslov var under oppseiling. I debutromanen setter hun disse problemene under debatt, men uten å trekke noen konklusjon. Det overlates til leseren.
"Fru Marta Oulie" er av et relativt beskjedent format, men viser likevel flere av de kvaliteter som kom til å bli Undsets varemerke som dikter: Treffsikkerhet i miljø- og naturskildringer, sikker psykologisk innsikt, etisk refleksjon og en ikke ubetydelig underholdningsverdi.